Hoe is jouw relatie met je collega’s?

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar de meeste werknemers zien hun collega’s vaker dan hun familie en vrienden. Het is dan ook niet zo gek dat relaties met je collega’s soms intensief, ingewikkeld of zelfs problematisch kunnen zijn. Zo’n (werk)relatie kan een flinke impact hebben, niet alleen op je werkzaamheden, maar ook op de relatie met je andere collega’s én je persoonlijke leven thuis.

Bijna iedereen heeft werkrelaties. Er zijn maar erg weinig banen die volledig solitair worden uitgevoerd. Goede werkrelaties zorgen ervoor dat je dagen prettiger verlopen en je je werk beter kunt uitvoeren. Bovendien blijkt uit onderzoek dat hoe beter de sfeer onder collega’s, hoe beter een bedrijf presteert. Maar het is best lastig te weten hoe je nu kunt zorgen voor een fijne relatie met je collega’s.

Waardevolle elementen combineren
Alleen al de scheidslijn tussen werk en privé is soms best lastig te bepalen. In persoonlijke relaties is er veel ruimte voor zaken zoals affectie, geborgenheid, intimiteit en transparantie. In een zakelijke relatie richten we ons meer op een neutrale, zakelijke houding en het niet al te persoonlijk te maken. Er zitten waardevolle aspecten in beide relatietypes. Hoe combineer je de positieve elementen uit deze twee werelden met elkaar zonder dat hierbij conflicten ontstaan?

Bepaal verwachtingen
Esther Perel is relatietherapeute die zich ook veel richt op het bedrijfsleven. Zij beschrijft dat conflicten veelal ontstaan uit botsende verwachtingen. Dat komt doordat de verwachtingen bepalen hoe we met elkaar communiceren en op welke manier we een conflict tackelen. Transparante communicatie speelt hierin een belangrijke rol. En om transparant te kunnen zijn, moet je goed weten wat je wilt.

Transparantie
Wat voor soort communicatie is voor jou wenselijk? Wat is voor jou problematisch, en hoe wil je problemen oplossen? Zeker wanneer er verschillende belangen en gevoelens bij komen kijken, kan transparant communiceren best lastig zijn. Haptotherapie kan je helpen inzicht te krijgen in jouw gevoelens, wensen en belangen zodat je beter met je gevoelens kunt leren omgaan. Dat helpt je conflicten productief aan te pakken en ondersteunt je bij de juiste balans tussen werk en privé.

Leer van het gevoel
Haptonomie is de leer van het gevoel. Wanneer je gevoelens uit balans zijn, kan dit je zelfontplooiing flink in de weg zitten. Haptotherapie kan je helpen deze balans te herstellen. Door middel van gesprekken, aanraking en lichaamsgerichte oefeningen leer je luisteren naar je lichaam, je gevoel en hoe je hiermee omgaat.

Over Renata
Renata Schoneveld is haptotherapeut in haar eigen praktijk in Zwolle en Amersfoort. Ze vertelt: ‘Als haptotherapeut help ik mensen met verschillende vragen en zaken waar ze tegenaan lopen in hun leven. Ik wil je graag helpen om te ervaren wat je voelt, en hoe je anders in bepaalde situaties kunt staan, waardoor het allemaal weer wat makkelijker gaat stromen.’ Daarnaast heeft Renata een opleiding rond seksuologie gevolgd en is ze lid van de NVVS. Je kunt daardoor ook met vragen op het gebied van intimiteit bij haar terecht.

Geef een reactie