Een relatie in een moderne maatschappij

Techniek staat voor niets, er is van alles mogelijk. Zo kunnen we alles tot aan de deur bestellen, bijhouden hoeveel stappen we moeten zetten en potentiële geliefdes ontmoeten. Dat klinkt gemakkelijk, maar brengt op romantisch gebied niet alleen maar voordelen met zich mee. Sterker nog, vandaag de dag kan het hebben, vinden en onderhouden van een relatie behoorlijk lastig zijn.

Moderne apps

Dating-apps geven de mogelijkheid tot in den treure te blijven ‘swipen’ in een zoektocht naar de ideale partner. Iedere imperfectie kan worden afgewogen en afgewezen, want er is toch een enorme collectie aan alternatieve opties. Dit eindeloze vergelijken maakt dat het gras altijd groener blijft lijken aan de overkant, want er is zo vreselijk veel gras te zien.

Geïdealiseerd beeld

Daarnaast bieden sociale media vaak een vertekend en geidealiseerd beeld van de werkelijkheid waaraan je je kan spiegelen. Want al die perfecte relaties, prachtige koppels waarbij nooit een vuiltje aan de lucht lijkt te zitten, dat moet toch ook voor jou zijn weggelegd? En als je je dan ergert aan onenigheidjes die zo nu en dan de revue passeren, kun je gaan denken dat jullie relatie niet is wat het zou moeten zijn. Namelijk perfect, zoals je dat om je heen denkt te zien.

Haptotherapie

En zo kun je weer op zoek naar een betere versie van de partner die je had, weer de waslijst aan Tinderprofielen doorklikken op weg naar de ideale ware jacob. Natuurlijk lukt het sommigen om op deze manier een fijne, duurzame relatie op te bouwen. Maar als jij het lastig vindt je relatie gezond te houden in deze moderne maatschappij, is het prettig daar een handje bij geholpen te worden. Als je niet lekker in je vel zit, of vastloopt in jezelf en/of je relatie, kan je terecht bij de haptotherapeut.

Dichtbij jezelf blijven

Renata is haptotherapeut en eigenaar van haptonomiepraktijk Schoneveld. Ze vertelt: ‘In onze drukke maatschappij zijn er allerlei leuke dingen die je kunt doen, allerlei apps en media die je vertellen dat perfectie bestaat. Dan kan het best lastig zijn om dichtbij jezelf te blijven en aandacht te geven aan wat echt belangrijk voor je is. Ik vind het heel waardevol om daarbij te helpen, zodat je energie toegaat naar datgene waar je je echt gelukkiger door voelt.’

Relatie verdiepen

‘In onze cultuur zijn we bovendien heel erg gefocust op het verstandelijke,’ vervolgt Renata. ‘Daardoor vergeten we dikwijls de waarde van ons gevoel. Maar wanneer je in contact bent met je gevoel, kun je dat ook inzetten om beter in contact te komen met anderen, zoals met je partner. Haptonomische relatiebegeleiding kan je helpen belemmerende partronen of overtuigingen los te laten zodat jullie op individueel gebied kunnen ontplooien. Dat helpt de relatie, want vanuit die ontplooiing krijgt de relatie de ruimte om te verdiepen.’

Tip!

Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten van haptotherapie. Ben jij benieuwd of dat ook voor jou geldt? Ga dit dan na bij jouw zorgverzekeraar. In het geval van een (gedeeltelijke) vergoeding kun je de factuur bij de verzekeraar declareren.

Haptonomie praktijk Schoneveld

Als haptotherapeut help ik mensen met verschillende vragen en dingen waar ze tegenaan lopen in hun leven. Je kunt naast haptonomie en haptotherapie ook bij mij terecht voor zwangerschapshaptonomie. Verder heb ik de studie Seksuologie gevolgd, waardoor vragen rond intimiteit eveneens bespreekbaar zijn. Onze praktijk zit op twee locaties, in Zwolle en in Amersfoort.

Geef een reactie